Huiselijk Geweld in het Familierecht

De Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann organiseert in 2021 een congres over huiselijk geweld en het familierecht. In aanloop daarnaartoe worden op de site artikelen over dit onderwerp geplaatst.

Ariane Hendriks, bestuurslid van de Vereniging voor Vrouw en Recht en advocaat bij Van Kempen c.s. Advocaten trapt af. In het artikel 'Huiselijk geweld in het familierecht: een ongemakkelijke waarheid' gaat zij in op de praktijk in de rechtszaal, en zet deze af tegen de verplichtingen uit het verdrag van Istanbul.

Nederland houdt zich, in mijn ervaring, niet aan deze bepaling in het Verdrag. Er wordt in de praktijk bij het vaststellen van zorg- en omgangsregelingen en bij beslissingen over eenhoofdig of gezamenlijk gezag regelmatig niet of nauwelijks rekening gehouden met een voorgeschiedenis van huiselijk geweld. Indien het al op zitting aan de orde komt, wordt het afgedaan met redeneringen van het kaliber ‘het is haar woord tegen het zijne, wie weet wat ervan klopt’ of (in gevallen waar er een veroordeling of medisch bewijs ligt) met uitspraken als ‘dat is voorbij, partijen moeten naar de toekomst kijken’.

Van Kempen c.s. Advocaten

Contactgegevens

Van Kempen c.s. Advocaten
Postbus 10282
1001 CC Amsterdam
T: 020-6385150

Bezoekadres:
Keizersgracht 62
1015 CS Amsterdam
Routebeschrijving >